Varierat utbud

  • Inläggskategori:Aktuellt / Rapport

Ett intressant nämndsmöte med varierat utbud.
Mycket information som var välbehövlig och i en del fall även oroväckande….

En alldeles utmärkt information från Trafikverket ang cykelväg till Kiviks musteri.
Detta projekt medfinansieras av Trafikverket och den egentliga anledningen till besöket från dessa tjänstepersoner var helt klart att projektet beräknas bli VÄLDIGT mycket dyrare än beräknat, mer än dubbelt faktiskt.
Samtidigt diskuterades SUPERBUSSARNAS HÅLLPLATS i Kivik,,,,,varpå jag direkt frågade om vi nu ska ha superbussar. Sist jag frågade var när rondellerna i Simrishamn gjordes iordning, ville helt enkelt få klart för mig att vi inte gjorde något i onödan då.
Vad kontentan blir av detta vet jag inte än.( superbussar och rondeller är ingen bra kombo har jag fått veta)

Vägvalet var uppe och där hade vi ju tidigare fått en alldeles förträfflig information från tjänstepersonerna som varit inblandade.
Kunde inte i min vildaste fantasi tro att någon ändring på förvaltningens beslutsförslag var ett alternativ, men ack så fel jag hade.
Österlen partiet yrkade på ett undantag som ALLA sa ja till….utan Fi.
Jag måste säga att det var väldigt förvånande eftersom inga överläggningar  eller antydan till denna ändring överhuvudtaget diskuterades innan.
Vi begärde votering och lämnade en skriftlig reservation.

Sen var det Christer Akejs ” köttskrivelse” som förvaltningen besvarat.
Där föreslogs att mer kött ska det serveras med ” deadline” i mars, vilket betyder att ingen notis till vad barn o utbildningsförvaltningen ansåg om den saken, ej eller till socialförvaltningens skrivelse.
Tydligen skulle de 1050 kg nötkött som det räknas på underlätta livet för köttbönderna( en tjur beräknas väga mellan 1000-1200 kg)
Vi var ensamma att vilja avslå detta och lämnade givetvis in en skriftlig reservation.

Vår reservation:

Feministiskt Initiativ reserverar sig mot förslaget att markant utöka kostenhetens servering av kött.
Förslaget tar sin utgångspunkt i att den gångna sommarens torka har gett bönderna en minskad foderskörd till sina köttdjur och därför ökat sina behov att slakta ut djurbesättningar och på så sätt skapat ett ”köttberg”.
De allra flesta forskningsresultat pekar på att sommarens extrema vädersituation är en del i den pågående förändringen av vårt klimat. Forskarna pekar också på att ökad köttproduktion har en inte oväsentlig del i klimatförändringen. Att öka kostenhetens servering av kött förefaller därför mycket kontraproduktivt.
Valfriheten i kostenhetens utbud är stor och mycket lovvärd. I de fall kött serveras är det uteslutande redan från svenska gårdar och i så stor utsträckning som möjligt närproducerat.
Ungdomarna i våra skolor har lärt sig alltmer att uppskatta ett vegetariskt matalternativ, någonting som vi andra köttätare i stället kanske kan lockas till att pröva.

Vid pennan Ingmarie Jacobsen för Fi samhällsbyggnadsnämnden Simrishamn