Gudrun Schyman vill locka besvikna miljöpartister

  • Inläggskategori:Debatt

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman sågar regeringens omsvängning i flyktingpolitiken. Nu hoppas Fi dra till sig tidigare MP-väljare. ”Det finns besvikna miljöpartister som vänder sig till oss”, säger hon i ”Rakt på sak” i DN-tv.

För två år sedan misslyckades Schyman att ta in Fi i riksdagen. Det rosa partiet stannade på 3,1 procent jämfört med 5,5 procent i EU-valet några månader tidigare.

Trots närmast total medieskugga sedan de dubbla valrörelserna 2014 har partiet legat stadigt kring 2 procent. I den senaste DN/Ipsos-mätningen som gjordes i april hade partiet stigit till 2,8 procent, en ökning med 0,9 procentenheter.

– I den mätningen är Feministiskt initiativ jämnstora med Kristdemokraterna, trots att KD får betydligt mer uppmärksamhet i medierna. Det visar att man inte ska räkna ut partiet från möjligheterna att komma in i riksdagen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Gudrun Schyman tror att Miljöpartiets kris innebär en fördel för Feministiskt initiativ som sitter i 13 kommuner, däribland det rödgrönrosa styret i Stockholms stad. Den tidigare partiledaren för Vänsterpartiet (1993-2003) hoppas nu att som 70-åring få föra in Fi i riksdagen 2018.

– Det är många som är bestörta över den politik som förs när det gäller mänskliga rättigheter, jag tänker på flykting- och invandringssituationen. Det tror jag kan gynna oss, säger Schyman.

Före valet uttalade hon Fi:s stöd för en rödgrön regering. Men nu sågas S+MP-regeringen av Fi-ledaren.

– Det är en bedrövelse att se att så många av de politiska partierna sänkt sig till en nivå som är den sämsta nivån i Europa, nästan.

Mest besviken är hon över Miljöpartiets agerande.

– Det är otroligt beklagansvärt. Att Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjorde det och att de borgerliga partierna sedan gjorde likadant förändrade den politiska kartan, säger hon.

Fi verkar för fri invandring, något Schyman fortfarande anser vara realistiskt. Hon tycker att Sverige borde ha stått fast vid sin öppna migrationspolitik.

– Det hade gått att göra det i stället för att spotta alla volontärer i ansiktet, hävdar hon.

EU:s avtal med Turkiet beskriver hon som en humanitär katastrof.

– Det är på EU-nivå en fullständig politisk kris. Alla de humanitära och vackra orden om människors lika värde har fullständigt strandat på Greklands stränder, säger Schyman.

Men hur skulle Sverige ha sett ut om ni hade fått som ni hade velat med fri invandring? Kommunerna säger att de har väldigt svårt att klara detta och mottagningssystemet har enorma väntetider.

– Jag tror att det hade gått bra om vi hade fortsatt att ha den generösa öppna politiken.

Schyman anser att Sverige, som inledde en trend med stängda gränser i höstas, nu borde leda utvecklingen i motsatt riktning.

– Jag tycker att vi skulle ha hållit fast vid vår linje. Det hade minskat antagligen ändå i och med att andra länder stängde sina gränser. Det som händer nu kommer i historien att beskrivas som den stora skammens tid där ingen av oss kan säga att vi inte visste, säger Gudrun Schyman.

Hon anser att de nya hårdare reglerna för familjeåterförening inte går ihop med regeringens beskrivning av sin utrikespolitik som feministisk.

– Det är så mycket fel på så många punkter att man fullständigt baxnar.

Ändå kan Fi på sin kongress nästa år landa på samma hållning som inför förra valet – att ställa sig bakom en rödgrön regering om partiet lyckas att komma över fyraprocentsspärren. Men hon skulle i nuläget inte vilja sitta i regeringen.

– Inte med den här politiken, absolut inte. Det önskemål som jag har är att få en majoritet för att utforma en politik som har som mål att förändra jämställdhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Men den här typen av politik som den här regeringen driver skulle vi aldrig ställa oss bakom. Det gäller också miljöfrågorna – hanteringen av Vattenfall är en fullständig katastrof. Det går på tvärs med den klimatpolitik man anser sig driva, säger Schyman.

Däremot tycker hon det var rätt att MP:s partistyrelsekandidat Yasri Khan som inte ville skaka hand med en kvinnlig reporter på TV4 avsade sig sin kandidatur.

– När man är representant för ett politiskt parti måste man förstå att då möter jag människor lika, alltså på ett jämställt sätt. I Fi hade han aldrig fått den förtroendeposten, säger Schyman.

 

Källa: DN se DN-tv via denna länk