Om kärringveckan

FBkarringveckan

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibland kallas den fruntimmersveckan, ibland flickveckan och ibland kärringveckan.

Det är i alla fall den näst sista veckan i juli (18 – 24). Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina, sex starka kvinnor.

Men veckan inleds på lördagen (18/7) och naturligtvis är det ett mansnamn som inleder:

FREDRIK

1. En av de mest berömda historiska personerna med det namnet är nog Fredrik II av Preussen. (1712 – 1786) också kallad den store.

En sammansatt personlighet, hjälte för några och avskydd av andra.

Hans far (Fredrik I) var en genuint elak och känslolös man och hans mor visade inte heller honom någon kärlek. Sonen var mer intresserad av musik, litteratur och konst än att leka med tennsoldater och försökte till och med fly till England, undan sitt ansvar som kung över Preussen, tillsammans med sin vän och älskare. Men flykten avslöjades och Fredrik och vännen fängslades. Fadern dömde Fredriks älskare till döden och tvingade sin son att se på hur vännen halshöggs. Så kan man också knäcka sina barn.

2. Fredrik Reinfeldt var svensk statsminister under åtta år.

3. Hesa Fredrik är en mistlur, som tjuter när det är fara å färde, eller också när matchen är slut.

(Eller också är det tvärt om)

Men på söndagen (19/7) är det i alla fall dags för den första starka kvinnan:

SARA

1. Abrahams hustru Sara födde sonen Isak vid 90 års ålder. sen levde hon ytterligare i 37 år.

2. Sarah Bernhardt (1844 – 1923) var en stor fransk skådespelare, som var känd och älskad över hela världen. Hon spelade många olika slags roller, hon dansade och sjöng och var dessutom en duktig skulptör. När hon var 65 år spelade hon titelrollen i teaterpjäsen Tosca. Den slutar med att Tosca kastar sig ut för ett torn, när hon förstår att hon blivit lurad. Det är ett högt hopp och det är meningen att hon ska falla på en madrass i kulissen. Men scenarbetaren, som skulle se till att en madrass fanns på plats, var full och glömde det. Sarah föll 10 meter och bröt sitt ben, som senare fick amputeras. Trots det fortsatte hon att spela, som enbent, ända fram till sin död, vid 79 års ålder.

3. Zara Larsson är en ung sångerska, som modigt utmanat det patriarkala samhället. Hurra!

Måndagen (20/7) har nästa häftiga kvinnonamn:

MARGARETA

1. Margareta Hallin (1931 – ), en fantastisk koloratursopran, skådespelare, hovsångare, kompositör och professor. ”Hon är en av Kungliga Operans mest lysande artister under 1900-talet. I egenskap av operasångerska, kompositör och talskådespelare framstår hon som en av det svenska kulturlivets centralgestalter.” Hon är fortfarande aktiv, senast 2015 i Peter Oskarssons uppsättning av Faust i Gävle.

2. Två drottningar. den ena var Margareta I (1353 – 1412) som regerade Danmark, Norge och Sverige 1389–1412. I hennes rike ingick även Finland och Island, en union som bestod ända fram till 1521. Den avundsjuke Albrekt av Mecklenburg kallade henne föraktfullt för ”Kung Byxlös”, men det fick han äta upp när han grundligt besegrades. Sen dröjde det ända till 1972 innan Danmark fick en ny kvinnlig regent, Margrethe II. Hon är också en begåvad konstnär; bland annat har hon under pseudonym illustrerat R.R. Tolkiens berättelse Härskarringen och under en annan pseudonym översatt Simone de Beauvoirs Ingen är odödlig. Men så är hon också storrökare.

3. Greta Garbo (1905 – 1990), ursprungligen Gustafsson, svensk-amerikansk skådespelare. Hon var känd för sin skygghet gentemot allmänheten, gav aldrig några kändisintervjuer eller autografer, svarade aldrig på beundrarbrev och kom aldrig på några filmpremiärer. Och ändå gick det bra för henne.

tisdag (21/7) är det dags för:

JOHANNA

1. Jeanne d’Arc (1412 – 1431), är Frankrikes nationalhelgon. Jeanne var en bondflicka utan utbildning och kunde varken läsa eller skriva. Vid tolv års ålder började hon höra himmelska röster, bland annat från helgon som uppmanade henne till sexuell avhållsamhet och dessutom till att rädda fosterlandet. Båda delarna gjorde hon också men sen brändes hon på bål av engelsmännen, och de franska biskoparna tyckte nog att det var lika bra.

2. Jóhanna Sigurðardóttir (1942 – ), är en isländsk socialdemokratisk politiker. Hon var Islands statsminister mellan 2009 och 2013. Jóhanna är historisk som Islands första kvinnliga statsminister och världens första öppet homosexuella regeringschef. Socialt har hon profilerat sig som något av en radikalfeminist. Hennes regering har förbjudit prostitution och striptease och i februari 2012 framlades ett förslag om en nationell isländsk brandvägg för att förhindra åtkomst till pornografi på Internet. (Stulet direkt från Wikipedia)

3. Den heliga Johanna från slakthusen (1932), är en mycket intressant pjäs. Den är eventuellt skriven av Bert Brecht, men han snodde ofta många idéer från sina många kvinnor, så man kan ju inte så noga veta.

Onsdag (22/7) är det tid att minnas:

MAGDALENA

1. Magdalena Rudenschöld (1766 – 1823), var en av aktörerna i en konspiration mot förmyndarregeringen. Hon hade 1785–1793 ett förhållande med Gustaf Armfelt, något som var mycket nära att kosta henne livet när Armfelt i sin frånvaro dömdes till döden. Rudenschöld betraktas som den första politiska fången på Långholmens spinnhus och dömdes för landsförräderi.

2. Madeleine, berömd kaka som fick Marcel Proust att minnas sin barndom.

3. Marlene Dietrich (1901 – 1992), tysk-amerikansk skådespelerska och sångerska. Marlene Dietrichs genombrott kom 1930 med den första tyska ljudfilmen Blå ängeln. Det var i den filmen som hon med sin hesa och beslöjade röst framförde den sång som kom att bli hennes ”signaturmelodi”: ”Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt”. Hon for till USA och när hon fick ett bud från Joseph Goebbels att återigen spela i Tyskland tackade hon nej. Hennes filmer blev då bojkottade i hemlandet på order av nazisterna. Dietrichs politiska och sociala aktiviteter mot nazisterna blev tidigt uppskattade utanför Tyskland men i hennes hemland fanns många som kallade Dietrich för förrädare. Senare tog hon en klar pacifistisk inställning och gjorde bl.a. både en fransk, engelsk och tysk variant av Pete Seegers sång Where Have All the Flowers Gone?

torsdag (23/7) kan vi fira allas vår:

EMMA

1. Emma Berglund (1988 – ), fotbollsspelare född och uppvuxen i Umeå, men numera back i FC Rosengård, många mil hemifrån. En backkollega där heter Emma Pennsäter.

2. Emma Roberts (1991 – ) amerikansk filmskådespelare ska inte blandas ihop med sin faster Julia.

3. Emma Fürstenhoff (1802 – 1871), konstnär och florist. Hon gjorde sig ett namn i Stockholm som konsthantverkare och deltog där i flera utställningar med sina konstgjorda blommor av vax, som ansågs naturtrogna och var en nyhet på sin tid. Framgången fick henne att visa sina verk också i London, Sankt Petersburg och slutligen i Paris. Hon stannade i två år i Sankt Petersburg, där hon blev en konstnärlig berömdhet i salongerna och populär bland diplomater och ryska aristokrater. I Paris uppmärksammades hennes vaxblommor på en utställning, där de ansågs bättre än naturliga blommor. Hon tillverkade blommor i både vax och tyg. Hon bosatte sig sen i Paris, och upprättade en ateljé, där de flesta av hennes anställda var kvinnor.

Och så slutar kärringveckan på fredag (24/7) med:

KRISTINA

1. Ännu en drottning, Kristina av Sverige (1626 – 1689). Hon var 6 år 1632, när hennes far, Gustav II Adolf stupade vid Lützen, 24 år när hon kröntes som Sveriges regent. Intresserad av konst, vetenskap, litteratur och filosofi försökte hon locka dåtidens största inom de områdena till Stockholm. Men de blev inte långvariga gäster i det kalla och ständigt krigande Norden. Descartes dog till och med. Fadern drog i krig mot katolikerna. När Kristina var 25 blev hon själv katolik. Hon abdikerade och blev så småningom helgon i Rom.

2. Kristina Lugn (1948 – ) svensk poet och dramatiker. Hon är nog den mest populära medlem av Svenska Akademin vi för närvarande har och hennes pjäser blir ständigt uppförda. I början av sin karriär talade hon provocerande släpigt och många blev mycket riktigt retade. Hon efterträdde Allan Edwall på hans teater Brunnsgatan 4 och nu driver hennes dotter verksamheten som teaterchef.

3. Kristina från Duvemåla (1995 – ) är en opera och en person i Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit. Hon älskade svenska astrakaner både i böckerna och i operan och var precis som så många andra invandrare kluven i sitt förhållande till sitt hemland. Mellan 1850 och 1920 utvandrade mer än en och en halv million svenskar bara till Nordamerika, och då var det ändå inte krig här. De som flydde från Sverige var ju bara så kallade ekonomiska flyktingar.

Vid pennan
Staffan Olzon
Fi Österlen

Stäng meny