Ingmarie Jacobsen & Jacques Öhlund: Hur ska vi förhålla oss till nödställda EU-medborgare, 2014-04-30

  • Inläggskategori:Debatt

Två insändare i Ystads Allehanda visar omtanke till tiggare i Simrishamn och kommer fram till slutsatsen att det är först i hemlandet (förstått i Rumänien) som ”tiggarna” ska få stöd för att komma ur eländet och fattigdomen, utan att någon ens vet vad dessa män och kvinnor heter. Deras största ”fel” tycks vara att de syns och att de bor i nödens tillstånd i vår kommun. Den första och dessutom den enda åtgärden tycks vara en enkel biljett tillbaka. Vi borde alla veta att de är likställda med oss alla här som vistas eller bor här.

Dessa förslag som vi möter visar okunskap vad Socialtjänstlagen kräver, och att socialtjänsten har ett uppsökande ansvar för varje enskild person i nödsituation. Vistelseprincipen i lagen innebär att varje kommun har det yttersta ansvaret för att enskilda får stöd och den hjälp som de behöver och att den kommun där den enskilde vistas, ansvarar för stödet och hjälpen. Ingenstans i lagen står det någonting om etnicitet, medborgarskap och folkbokföring. De nödställda EU-medborgarna är inte andrahands medborgare.

Nu via EU-programmet FEAD 2014 – 2020: fonden för dem som har det sämst ställt, får Sverige 78 miljoner kronor. Svenska Staten ska bidra med 12 miljoner kronor. Offentliga och ideella organisationer kan söka pengar till samhällsinformation och hälsofrämjande insatser. Syftet är att EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige och som är socialt utsatta, behöver insatser som den europeiska socialfonden kan bidra till. Här är det någonting för lokala initiativ som kan kreativt bidra till ideellt engagemang i samordning med kommunen och arbetsförmedlingen.

Vi har pratat med flera som är i nödsituationer och som är tvungna att tigga. Då vissa framför kravet att insamling av pengar kräver polistillstånd, vill vi understryka att tiggarna inte insamlar pengar för någon typ av välgörenhetsorganisation, utan de behöver överleva i en mycket utsatt fattigdom. De flesta som tigger här, söker uppehälle och jobb. Om de nödställda EU-medborgarna är arbetssökande med verklig möjlighet att få anställning (vilket de flesta är) har de dessutom enligt rättspraxis uppehållsrätt, vilket innebär att de har rätt till full likabehandling enligt socialtjänstlagen.

 

Ingmarie Jacobsen & Jacques Öhlund Feministiskt initiativ Österlen
(Debattartikeln är även publicerad i Ystads Allehanda)

ingmarie_jacques_web