Rapport från Håll Sverige Rents skräpplockardag i Simrishamn 2015-04-18

  • Inläggskategori:Rapport

HSR_webb

Lördagen den 18 april uppmanades Simrishamnsborna till att plocka skräp tillsamman på Tobisviksstranden. Efter avslutad skräpplockning bjöds det på fika, filmvisning och några korta föredrag med koppling till ämnet på Marint centrum. Feministiskt initiativs Ingmarie Jacobsen var på plats!

En innehållsrik dag i alla bemärkelser. Vid tiotiden gav jag mig iväg till Strandpaviljongen i Simrishamn, det var skräpplockardag! Jag hörde uppmaningen dagen innan från Håll Sverige Rents representant, med en speciell uppmaning till samtliga politiker att delta. Vi plockade ihop cirka 200 kg skräp under en begränsad tid.

Ett axplock av det vi fann:

Däck, plastbackar med tomma ölflaskor, trasiga mjärdar, fisknät, barnblöjor, ölburkar i plåt, snuslådor, fimpar, engångsgrillar, däck, förpackningar, plastpåsar, ett och annat klädesplagg, massor av gamla dagstidningar, PET-flaskor, frigolit och mycket annat.

Det vackra vädret hade lockat många och dagen fortsatte på Marint Centrum där vi cirka 30 kvinnor och män bjöds på
toppen god ekologisk och vegetarisk macka.

Sedan var det dags för information om allt det vi människor en dag kommer att stå till svars inför kommande generationer.

Patrik Juhlin från P-Dyk berättade och visade hur så kallade spökgarn på ett mycket plågsamt sätt dödar en del av det marina djurlivet.

Therese Jephson fortsatte att informera om vilken påverkan skräpet har på det som finns i haven/sjöar/vattendrag. Speciellt med tanke på mitt intresse är de avlopp som i alla år går rätt ut i havet utan någon rening, ett stort bekymmer i vår kommun men som det jobbas med.

Vesa Tschernij avslutade som alltid med en träffsäker bild av det hållbara fisket, förlorade fiskeredskap och mycket annat.

Nu undrar ni säkert hur många av de intresserade som var politiker och som såg sin möjlighet till mer och nödvändig information inför framtidens enorma utmaningar?

Jag såg ingen men de fanns säkert någonstans bland oss trettio får vi hoppas.

Jag uppmanar er alla att kika på den här filmen!

Allt gott från Ingmarie Jacobsen, Feministiskt initiativs representant denna spännande dag i Simrishamn.

Ingmarie plockar skräp

Ingmarie och Tommy Jacobsen plockar skräp i Simrishamn (Foto från www.hsr.se)