Gudrun Schyman: Blockpolitiken har blockerat länge nog

  • Inläggskategori:Debatt

Blockpolitiken har blockerat konstruktiva kompromisser länge nog. Det är bra att det blir nyval. Det vore orimligt om den nuvarande regeringen skulle sitta och administrera en budget som är framförhandlad av den borgerliga alliansens partier, dessutom under vetskapen om att SD skulle fälla också den budgeten, så länge det inte fanns minskade kostnader för invandring och flyktingmottaganden. SD är tydliga – de fäller varje budget som inte innehåller besparingar på flykting och invandring.

För Feministiskt initiativs del blir det naturligtvis en stor utmaning med nyval. Alla som gjorde det fantastiska feministiska genombrottet möjligt under det här årets valrörelser har arbetat på ideell basis. Alla har varit volontärer. Det finns varken personal eller pengar. Vi samlade krafterna och vi samlade in pengar. Och vi får göra det igen. Vi var det parti som hade minst resurser och vi var det parti som gjorde det största politiska avtrycket. Vi satte dagordningen. Vi påverkade regeringspolitiken. Ingen tror väl att vi hade haft en regering som titulerat sig ”feministisk” om inte Fi funnits?

Nu får vi göra det igen. Kanske i ett svårare läge. Många kommer att koncentrera sig på regeringsfrågan och där har vi inte någon erfarenhet, av naturliga skäl. Många kommer att rösta för att forma en stabil majoritet. Men samtidigt vet vi att väljarna inte i huvudsak ägnar sig åt teknikaliteter. Det är politikens innehåll som är viktigt. SD har sagt att valet ska bli en folkomröstning om invandringen. För eller mot öppna gränser alltså.

Där finns vi på plats. Vi vill inte bara att vi ska öppna våra hjärtan. Vi vill också att vi ska öppna våra ambassader och beskickningar så människor kan söka asyl utan att behöva våga livet i händerna på lycksökande flyktingsmugglare. Med fakta och forskning som grund för argumentation, och med den kärlek som anstår vår civilisation, kommer Feministiskt initiativ gå ut i en ny valrörelse.

 

Gudrun Schyman / Feministiskt initiativ

 

Läs vidare:
http://nyheter24.se/debatt/784408-schyman-nu-samlar-vi-vara-krafter-igen
http://www.expressen.se/nyheter/fi-ledaren-schyman-valkomnar-nyval/