Charlotte Elm Ravn: Liv värderas inte i pengar

  • Inläggskategori:Debatt

Slutreplik från Charlotte Elm Ravn, till SD och SPI, i Ystads Allehanda.

Nej, jag tycker inte att det är humant att mota lidande människor vid vår gräns och säga: ”Hitta ett flyktingläger i stället, där vi kan se till att du och dina barn får ett så kallat drägligt liv för sju kronor per dygn! Det är liksom mer kostnadseffektivt för oss.”

För mig räcker det att tänka att det nästa gång kan vara jag och mina barn, för att känna vad som är humant.

Representanter från SD och SPI Välfärden missar min poäng, men tydliggör skillnaden i synsätt, när de i två olika repliker svarar på mitt inlägg om migration. Visserligen finns det, som jag skrev, undersökningar som visar på att alla inblandade tjänar ekonomiskt på migration, men min poäng var att mänskligt liv inte kan värderas i pengar.

Däremot utvecklas ett samhälle av att olika synsätt och kunskaper möts. Det stämmer kanske att lika barn leka mest konfliktfritt, men detta är inte alltid bäst, i alla fall inte om en är intresserad av utveckling och innovation.

Det tar sju år säger ni, för en nyanländ att kunna försörja sig själv. För en människa född här, kan jag meddela att det tar betydligt längre tid. Det är många människor som under delar av sina liv skulle räknas som värdelösa om en räknar som ni. Det knyter sig i magen vid tanken.

Jag tycker definitivt att vi ska prata om hur migrationspolitiken kan förbättras. Vi behöver helt klart ett värdigare och mer effektivt sätt att ta emot människor på flykt. Men att det skulle vara en anledning till att inte ta emot människor är lika absurt som att vi skulle sluta ta emot patienter i sjukvården eller elever i skolan, när det brister där. Eller att kraftigt dra ner på tågresenärer, för att tågtrafiken inte fungerar som den borde.

Simrishamns största problem är att vi har ett sjunkande invånarantal. Nu kommer människor hit från olika delar av världen. Låt oss ta vara på dem, de behövs! Många vill stanna, arbeta och skaffa familj här. Men det kräver till exempel fler billiga bostäder.

Jag tror inte att varje Sverigedemokrat är medvetet rasistisk, men SD:s politik får rasistiska konsekvenser. Då handlar det kanske inte om rasbiologi, men likväl om att dela upp människor och anse dem mer eller mindre värda trygghet och frihet, beroende på var i världen och i vilken kultur de är födda.

För rätta mig om jag har fel, men inte menar ni alla pensionärer, oavsett när de kom till Sverige, när ni skriver att det har gått överstyr när de ska sparas på ”våra” pensionärer?

Vi ska utveckla vår välfärd så att alla vi som väljer att bo här kan få ett drägligt liv. På riktigt.

Charlotte_Elm_Ravn-c

Charlotte Elm Ravn,
Feministiskt initiativ Österlen