Charlotte Elm Ravn: Det är förmätet att anse att vi kan ”äga” ett land.

  • Inläggskategori:Debatt

Jimmie Åkesson och andra sverigedemokrater kommer ofta med argumentet att det är mer lönsamt, mer kostnadseffektivt, att hjälpa flyktingar på plats så att säga, det vill säga i flyktingläger långt bort från dem själva. Det är flera saker som behövs lyftas fram i en sådan argumentation.

För det första är det mycket obehagligt att ens prata om kostnadseffektivitet när det gäller människoliv, men det är inte konstigt i det samhällsklimat som råder. Det är inte bara flyktingar som mäts i kostnader och intäkter, det gör vi alla. Därför är det många som inte lyfter på ögonbrynen. Vi har blivit vana vid att ekonomin är den främsta måttstocken. Allt annat är flum och orealistiskt.

För det andra: Om vi nu tvunget ska tala i ekonomiska termer om människor, så har en rapport från FN-organet UNDP från 2009 visat att det tvärtom faktiskt är lönsamt för alla parter med migration. En procents invandring (inklusive flyktingar) ger till exempel en procents högre BNP. Och med både ekonomiska värden och andra mänskliga värden i beaktande, så är det rent slöseri att betala pengar för människor vi inte får ta del av. En människa har fler resurser än de hen producerar i form av ekonomisk tillväxt, i egenskap att vara en unik person som bidrar till mänskligheten bara genom att finnas till.

För det tredje tar jag mig rätten att vara flummig och påstå att det är förmätet att anse att vi kan ”äga” ett land, det vill säga bestämma över var andra människor ska befinna sig eller inte på denna vår gemensamma jord.

Sverigedemokraternas argument handlar bara om att betala en liten summa för att hålla vissa människor på behörigt avstånd. Feministiskt Initiativ vill ha en värld utan gränser, där flyktingar och papperslösa får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Charlotte_Elm_Ravn-c

Charlotte Elm, Ravn
Feministiskt, Initiativ Österlen

Ystads Allehanda