Valkonferens i Stockholm! Margarethe Kuhn-Müntzing (Fi Österlen) är en av kandidaterna till EU-valet

  • Inläggskategori:Debatt

Man säger att 60-70 % av alla beslut som tas ute i kommunerna är direkt påverkade av de beslut som tas i Bryssel. EU-parlamentet är alltså en strategisk plats att vara på om man som jag brinner för att utveckla den lokala demokratin.

Min erfarenhet som kommunpolitiker är en kraft då det gäller att koppla EUs politik förbi den nationella politiken och rakt in i människors kök ute i kommunerna. Jag vet vad som är viktigt för kvinnor och män i deras vardag och jag tror att jag kan övertyga många av dem att F! behövs i Europapolitiken. Att koppla Jämställdehet till allt från klimatfrågor, vattenförsörjning och odlande är både en lokal som global angelägenhet. Därför vill jag lyfta sådana frågor i Europaparlamentet. Jag tänker även på alla de människor i Simrishamn, Kiruna och Göteborg som exluderas från välfärden, kanske inte i lika hög grad som människor i Rumänien och Grekland men det är samma frågor som berör. Människor berövas sina mänskliga rättigheter för att de är romer, lesbiska, fattiga, svarta, psykiskt funktionsnedsatta eller bara för att de är barn.  Det måste bli ett slut på detta och det kan jag slåss för i EU.

Om två veckor åker jag till Belarus/ Vitryssland, med ett bilateralt demokrati och kulturutbyte som jag och min man initierat. I huvudstaden Minsk är mina vänner imponerade över att min man tillåter mig att vara med i F! och beundrande över att han också är medlem. Ni har nått så långt, suckar de. Det är klart vi har! Eller har vi?! Det är svårt att förklara för dem att vi inte är nöjda men samtidigt tänker jag, att om vi visar att vi inte nöjer oss så kommer vi vara loket som drar tåget som bara kommer bli längre och längre och till slut kommer även Vitryssland koppla på sin rosa vagn.

Margarethe Kuhn-Müntzing