Stina Svenssons öppna brev till Fi Österlen

  • Inläggskategori:Rapport

Jag var på besök i Simrishamn förra helgen för jag ville uppleva ett fullmäktigemöte som åhörare. Jag var fylld av förväntan och det skulle bli så spännande.

Jag vill bara skriva ett par ord. Det var en fantastisk upplevelse att få sitta med och se hur det konkreta politiska arbetet och debatterna är när Feministiskt initiativ är representerade i en parlamentarisk församling. Fi bildades 2005 och vi har ställt upp i val tre gånger. I valet 2010 blev vi tredje största parti i Simrishamn och det är historiskt. Alla har drivits av en frustration och en stark vilja att förändra. Det spelar liksom ingen roll om man har tidigare erfarenhet av parlamentariskt arbete, tvärtom är det en oerhörd tillgång.

Det är fantastiskt att hänga med och läsa om ert arbete i nämnder, styrelser och fullmäktige där ni vänder på varenda sten, ifrågasätter och framförallt kommer med nya politiska krav. Feministiskt initiativ har öppnat upp den demokratiska dialogen mellan medborgare och politiker i Simrishamn. Fika med Fi och besök ni har gjort och kommer att göra i kommunens verksamheter under mandatperioden och mycket mer.

Jag blir stolt och glad över det arbetet som Fi Österlen gör, ni fantastiska människor som med stor kunskap och med olika erfarenheter ger er in i det politiska arbetet. Att sätta sig in i politiken med en sådan kraft, intensitet och nyfikenhet. Att föra in en ny dimension som sätter jämställdhet och antidiskriminering högst upp på den politiska agendan är precis det som behövs. Det här är stort.

Vi gör ju politik hela tiden men att sitta med på fullmäktigemötet och lyssna där Feministiskt initiativ är representerade blev så mycket mer konkret. Politik som blir så mycket mer nära. Ni efterfrågar att arbetet för att nå målet jämställdhet måste få en tydlig politisk ledning, ni har visat på att det är en kunskapsfråga och att det måste bli en politisk prioriterad fråga. Ni visar det i praktiken. Det är det som är Fi. Vi gör.

Det är inte många av oss som har tidigare erfarenhet av att sitta i beslutande församling som ni nu gör i Simrishamn. Jag har inte heller någon erfarenhet av det. Jag förstår nu att det kan vara svårt och ibland frustrerande att vara i opposition när en vill få igenom krav och sin politik. Men det arbete ni lägger ner, allt det engagemang för förändring som finns, alla motioner, interpellationer och rapporter ni skriver och bara det att ni tar de politiska debatterna kommer att ge stor framgång framöver. Det är jag säker på.

Jag ser fram emot nästa år och jag vill verkligen uppmana fler att följa ert arbete här, komma på fullmäktigemöten och läsa era rapporter här på hemsidan. Det ger energi till andra som nu ute i landet bildar kommun- och regionpolitiska grupper för att redan nu lägga grunden för seger i valet 2014.

Jag önskar er ett gott nytt feministiskt år 2012!

Foto: Sissela Nordling Blanco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stina Svensson
Talesperson för Feministiskt initiativ