Fika med Fi i Borrby på Kulturgjuteriet 110918

  • Inläggskategori:Evenemang

En småruggig semptembersöndag samlades vi i det fina gamla gjuteriet i Borrby för att bjuda byborna på fika med Mathildas goda plommonkaka och för att informera och samtala om F!.

Vi var sammanlagt 23 personer som känt sig kallade och av dem bor 5 i själva Borrby.  Efter att Julia hälsat alla välkomna och berättat lite om F! Österlen och om vad som händer framöver såsom studiecirkeln i feminism, så spelade Mattis från Malmö tre låtar för oss, melodier som hon skrivit själv och som hon framförde med hjälp av sin gitarr.  Tack Mattis, det var fantastiskt fint!

Gudrun tog sedan till orda och berättade om lite om F!s historia men framför allt om partiets arbete i Simrishamns kommun. Hon påminde oss alla om att vi är det första feministiska partiet som kommit in i de parlamentariska rummen! Någonsin! I hela världen! Det känns alltid stort när man tänker på det avtryck vi gör i historien!

Vi som representerade nämnderna, inte alla dock, en del av våra kamrater hade inte möjligheter att närvara, berättade om hur arbetet fortskrider. Fredrik och jag berättade bl.a. om hur svårt det kan vara att hinna med att sätta sig in i alla ärenden och att veta hur man rent formellt gör när man har en fråga när man sitter på socialnämndmötena. Det är komplexa ärenden som påverkar medborgarna mycket, men ju mer erfarenhet vi får, ju lättare blir det att veta hur man ska agera.  Charlotte och Camilla berättade att det är mycket diskussioner i kultur och fritidsnämnden men att de har ett bra samarbete med miljöpartiet och att de har fått höra att det är annorlunda och bättre nu när de har kommit med och höjt samtalsnivån. Det har inte varit helt lätt att få gehör för att de bör tas fram en könsuppdelad statistik då det gäller verksamheter under nämnden. En stor fråga där F! har reserverat sig är hur konsthallen Valfisken ska användas. Se deras egen rapport om detta! Jaques pratade om hur det är i samhällsbyggnadsnämnden och om hur svårt det är att få månatliga, begripliga, ekonomiska rapporter.  Alla vi som sitter i nämnderna var dock överens om att vi gör en viktig insats för att öka det demokratiska samtalet, att det är roligt och stimulerande och att det är viktigt att vi som sitter i nämnderna tar hjälp av varandra.

Vi avslutade vårt fika-möte med en frågestund. Där kom funderingar upp om man kan jobba för genussertifierade skolor i kommunen, om F! driver frågan om att Simrishamn ska bli en fairtrade- kommun och om F! lägger vikt vid frågan om energieffektivisering.  Självklart ”ja” på dessa frågor! F! har mycket att säga om vindkraftsplanen och driver även att kommunen måste ta fram en energiplan! Det har inte funnits tidigare så bättre sent än aldrig!

Vi avslutade mötet och tackade särskilt Isak som driver kulturgjuteriet. Han berättade om verksamheten och om BorrbyBokby som är en kultursatsning som omfattar hela orten!

Sammantaget en mycket trevlig och intressant söndageftermiddag!

Vid datorn / Margarethe Müntzing