Gudrun Schymans rapport från ett nattpass

  • Inläggskategori:Rapport

Feministiskt initiativ har ambitionen att under innevarande mandatperiod göra besök i kommunens olika verksamheter. I tisdags natt följde Gudrun Schyman med nattpatrullen på ett nattpass i Simrishamns hemtjänst, här är hennes rapport.

– Det var en lugn natt, var slutkommentaren från den proffsiga personalen. Det betyder 10 timmars arbete med 32 fasta hembesök och 8 besök efter akut larm, totalt 16 mil i bilen (tidsåtgång runt 3 timmar). Det betyder 40 besök på 7 timmar, dvs. i genomsnitt 10 min per besök. Ett larm-besök tog 25 min, några inbokade besök tog 15 minuter. Alltså fick några andra gå väldigt fort. Det var en lugn natt. Det betydde 30 min matpaus och 10 min fika, inkl. toalettbesök.

Det var en lugn natt fylld av blöjbyten, hjälp med toalettbesök (stol invid sängen), tömning av påsar på magen, utdelning av medicin, vändningar på andra sidan, smörjningar och bädda rent. Alla hade fått frågan om det var ok att jag kom med. Bara fem hade avböjt. Jag blir rörd över förtroendet! Och jag blir rörd över att se med vilken omsorg personalen bemöter varje människa. Ömma kroppar får smekningar och ömma själar får lugnande ord. Moderna hjälpmedel ökar professionalismen och tryggheten. Många ryggar sparas.

Om natten är dagens moder så är nattpersonalen dagpersonalens absoluta förutsättning. Utan en lugn natt blir det inga lugna dagar. Här har vi hjältinnor och hjältar (mitt team bestod av en kvinna och en man) som borde synliggöras mer och uppskattas av fler. Jag är mer än gärna budbärare!

Gudrun Schyman