Rapport från Barn- och utbildningsnämnden 2011-04-20

  • Inläggskategori:Rapport

Demokratin är på deken i Simrishamn – rapport från BUN-mötet den 20 april 2011

Folkets åsikter körs över av den politiska majoriteten i Simrishamn. Utan att ens ha hört sig för med vad alla partiledamöter i de egna partierna tycker, så tog majoriteten två stora beslut i skolfrågor på ett och samma möte i Barn- och utbildningsnämnden (Bun) i onsdags.

Majoriteten ordnade presskonferens klockan 15.30 på onsdagen, samtidigt som BUN-mötet pågick (!) och meddelade att de ville lägga ner gymnasieskolan. Inga elever ska få börja till hösten och endast de som redan går på gymnasiet ska få vara kvar för att kunna avsluta sina påbörjade utbildningar. Vi som sitter i Bun, både oppositionen och de ledamöter i majoriteten som inte tillhör den innersta kretsen, var helt ovetande om detta när mötet startar klockan 15.00. När skolledarna kom för att ge information om sin verksamhet pratade de utifrån vad förvaltningschefen har meddelat, nämligen att gymnasiet ska läggas ner. Vi ledamöter i Bun sitter där som stora frågetecken, och undrar vad rektorn för gymnasieskolan menar med att han kommer att ”få ta hand om personalens och elevernas besvikelse”? Vi är ju inte informerade!

När jag vid en paus går fram till ordförande i Bun och undrar över varför vi inte fått någon information menar han att det ”handlar om politik”. Jag och Feministiskt initiativ frågar oss vad detta är för en slags politik? Var är demokratin? Bredvid mig sitter en ledamot från centerpartiet som inte har en aning om detta beslut! När jag förstår det ber jag om ordet och informerar samtliga i BUN om vad som precis sagts på en presskonferens. Det är minst sagt en absurd situation att det är jag som står och informerar ordförande i Bun:s egen partikamrat om att majoriteten beslutat om att idag rösta för att gymnasiet ska läggas ner!

Var någonstans finns den demokratiska processen? Att det är ett gubbvälde som styr i Simrishamn är något som Feministiskt initiativ tidigare uppmärksammat. Dagens möte var ytterligare ett bevis på detta. Det är ett häpnadsväckande och odemokratiskt agerande – att man varken har debatt med folket i Simrishamn, sina egna väljare eller ens sina egna ledamöter i Bun – utan man använder sin majoritetsställning för att snabbt, vid sittande bord, ta beslut om nedläggningen av kommunens gymnasium.

Som om detta inte vore nog kommer dessutom majoriteten i elfte timmen med ett sjätte alternativ i byskolefrågan. Ett alternativ som aldrig varit uppe i den byskoleberedning som har gjorts i kommunen, där alla i demokratisk ordning har fått säga sitt. Man presenterar ett förslag på sittande möte som alltså inte har stötts och blötts ute bland byarna, bland skolans pedagoger, på förvaltningen eller på Bun:s möten. Om det nu inte är så att det förekommit ett spel bakom galleriet i frågan, om det gjorts upp bakom lyckta dörrar av gubbväldet i Simrishamn, det är förstås inget som jag kan svara på.

Vi i Feministiskt initiativ vill ha öppna demokratiska dialoger mellan medborgare och politiker. Vi vill inte att beslut i viktiga avgörande frågor om våra barns framtid ska tas med hjälp av överrumplingstaktik. Jag uppmanar alla er som röstat på majoriteten vid förra valet att fråga er själva om det verkligen var det här ni ville? Ingen gymnasieskola i Simrishamn och 5 av 6 byskolor med splittrade barngrupper!

På dagens möte i Barn- och utbildningsnämnden har nämligen majoriteten röstat igenom att kommunens gymnasium ska läggas ner, att Skillinge, Hammenhög, och Sankt Olof skolor ska ha förskola, förskoleklass och 1-3 klasser och att Borrby och Kiviks skola ska ha förskola och 4-6 klasser. Den enda byskolan som får vara kvar i sin nuvarande form är Gärsnäs. Det här förslaget, som nu majoriteten röstat igenom, har aldrig presenterats tidigare! Om det hade debatterats är jag säker på att många kloka argument emot detta majoritets beslut hade kommit fram, både från föräldrar och lärare. Att först göra en gedigen byskoleutredning och sedan totalt köra över den och i elfte timmen komma med ett i mina ögon helt ogenomtänkt förslag, vittnar om att demokratin milt uttryckt är på deken i Simrishamn.

Charlotte Rydell (FI)

Fullmäktigeledamot och Bun-ledamot för Feministiskt Initiativ i Simrishamn