Rapport från Fika med Fi i Sankt Olof 2011-04-03

Söndagen den 3 april arrangerade Feministiskt initiativ Österlen sitt första Fika med Fi i Sankt Olofs medborgarhus. Det första av de 17 bybesök som vi har planerat in under mandatperioden för att möta byborna och samla upp deras tankar och frågor kring kommunpolitiken.

Fikat var mycket lyckat, vi inledde med att fika tillsammans och avnjuta livemusik med Borrbytösen Anneli Olsson som också visade sig vara väldigt underhållande och genusmedveten. Vi fick oss både ett och annat skratt!

Sen fortsatte samtalet, som kom att handla om allt ifrån mataffären till cykelvägar och inte minst byskolorna.

Vi uppmuntrade deltagarna att ordna samrådsmöte kring planerna för utbyggnad av vägar och torg. Byalagen i Sankt Olof, Vitaby-Grevlunda och Ravlunda borde tillsammans kunna driva frågor om t.ex. en cykelväg mellan byarna, vilket skulle gynna både åretrunt-boende och turister.

Det berättades om hur Sankt Olof håller på att genomgå ett generationsskifte med alla barnfamiljer som flyttar in. Det skulle behövas en inventering över hur många barn som flyttat in till Sankt Olof för att stärka Sankt Olofs talan i byskolefrågorna.

Naturliga mötesplatser i byarna efterfrågades, för människor som bor här som vill träffas och vill ha en levande landsbygd året runt.

Medborgarhuset, som vi hade mötet i, är en mycket trevlig och välbesökt lokal, men behöver repareras och rustas upp. Feministiskt initiativs ledamöter i kultur- och fritidsnämnden lovade att ta detta med sig och göra en översyn av vad som behöver åtgärdas i samtliga medborgarhus i kommunen.

Nästa Fika med Fi är i Östra Vemmerlöv söndagen den 22 maj på Kinbageri. Håll utkik för mer information här på hemsidan!

Vid pennan: Julia Falkman, ordförande Fi Österlen

Stäng meny