Rapport från Socialnämnden 2011-01-17

Tisdagen den elfte januari var det då äntligen dax, Fredrik Östers och min debut i politiken. Först skulle Fredrik gå eftersom jag måste närvara vid en utbildning i KBT men när föreläsaren blev magsjuk så kunde vi plötsligt gå på nämndsmötet både Fredrik och jag, hurra! Men… Fredrik fann sig plötsligt jagad av en deadline och som bokförläggare med ansvar så fick han prioritera sin författare. Och jag fick gå ensam på mötet som skulle genomföras i socialtjänstens lokaler.

Jag kom dit i god tid med lite pirr i magen, det kändes som första dagen på nytt jobb. Hittade en tjej som jobbar på socialtjänsten och som jag känner lite genom nätverk på jobbet, och hon visade mej var jag skulle vara. Först fick jag träffa kamraterna i oppositionen och blev trevligt välkomnad av Pia Ingvarsson (S) som är gruppledare. Vi presenterade oss och gick igenom dagens ärenden som inte var så många. Sedan gick vi till det stora konferensrummet där majoriteten haft sitt möte och alltså redan var bänkade. Vi hälsade, tog i hand och upprepade våra namn för var och en och sedan fick vi sätta oss.

Trots att Pia gått igenom hur man ska sitta, från största parti närmast ordföranden, till minsta längst ner vid dörren, så satte jag mej fel. Efter vänlig tillsägelse var ordningen ordnad och mötet började. Stefan Lamme (M), överläkare som innehar ordförandeposten i socialnämnden, slog klubban i bordet och mötet var igång. Ärendena, som inte var så många och tunga denna gång, avhandlades och sedan var det kaffe. Vår grupp har bestämt att ta med egna porslinsmuggar nästa gång som en markering men denna gång blev det java i plastmugg. Under fikat hann jag prata med ett par ur min grupp om att göra ett ideologiskt uttalande angående ett ärende som vi lyckades bordlägga till nästa möte. Detta ärende var inte med i protokollet utan slängdes in under sittande möte av ordförande och socialchef. Efter att vi svalt bullen och åtminstone jag tagit mer kaffe så fortsatte möte med att Roland Persson, socialchefen, höll en liten informativ föreläsning med hjälp av PowerPoint om organisationen som vår nämnd är satt att sköta och övervaka. Jag ställde lite frågor om LSS-boende och sedan var mötet slut, tidigare än man förutspått.

Ett par dagar senare träffades Fredrik Öster och jag på Pedersens konditori för reflexion och planering. Vi bestämde att vi båda skulle gå på socialnämndsmötena om möjligt och att Fredrik ska gå på en heldag om salutogent synsätt (Antonowskys teori om KASAM, hur viktigt det är för psykisk och fysisk hälsa att ha en känsla av att man är del i ett sammanhang, enkelt förklarat) och att vi båda ska gå på fyra heldagar för nya politiker, två av dem med övernattning på konferensanläggning! Sedan har vi även bestämt att bjuda in vår referensgrupp den 27 februari. 14.00 – 16.00. Skriv upp detta alla ni som är intresserade av socialt arbete och skolfrågor! Ordentlig inbjudan med plats kommer!

Avslutande reflexioner: Spännande att se hur detta kommer att bli och vad Fi genom mig och Fredrik kan göra för avtryck i socialnämnden. Själv tycker jag att det inte skulle skada att man bytte ordförande lite oftare. Medelåldern är väldigt hög i nämnden, speciellt i majoriteten, undantaget en ung man (FP). Ska bli intressant att se hur samarbetet i oppositionen kommer att utvecklas och om diskussionerna på mötena kommer att ta fart så småningom. Nu var flera nya och kanske lite blyga, som jag själv, och det tar ju tid i alla gruppsammanhang innan man känner sig så trygg att man vågar bidra med sina tankar och synpunkter. Jag hoppas dock att den atmosfären kommer att infinna sig snart då jag för chansen att föra vår, Fi:s gemensamma politik i nämnden. Och jag är glad att jag har Fredrik vid min sida. Och er alla andra förstås!

Vi som sitter för Fi i socialnämnden är Fredrik Öster, född -73, bokförläggare boende i Östra Hoby med fru och en dotter, och Margarethe Kuhn-Müntzing, född -57, skolkurator i Ystad och boende i ekoby Baskemölla med man. Fyra vuxna barn och tre barnbarn.

Vid datorn / Margarethe Kuhn-Müntzing

Stäng meny